Nieuws voor medewerkers

Bladerboek

Boek over bijzonder monument Jasmijnstraat 9

Boek over bijzonder monument Jasmijnstraat 9

Het rijksmonument aan de Jasmijnstraat 9 in Emmeloord is zo bijzonder dat het een eigen boek verdient. De samenwerkingsstichting voor basisscholen Aves publiceert daarom ter gelegenheid van zijn vijfjarig bestaan een prachtig document vol foto’s en verhalen die de geschiedenis van het gebouw tot leven wekken.

 

Iedere polderbewoner kent het gebouwtje met het achthoekige torentje op de hoek van de Jasmijnstraat en de Lijsterbesstraat. Historisch gezien is het een bijzonder pand. Het is het oudste stenen gebouw van Emmeloord met een maatschappelijke functie.

De allereerste gebouwen met een maatschappelijke functie stonden in Emmeloord aan het Harmen Visserplein, maar dat waren houten barakken. In 1948 liet de Dienst Zuiderzeewerken daarom een nieuw kantoor bouwen. De nieuwe sloten en wegen van de polder werden getekend in de kamer die vandaag de dag dienst doet als de vergaderzaal van Aves.

Na de Dienst Zuiderzeewerken volgde het Groene Kruis en de District Gezondheidsdienst Noordwest-Overijssel (het latere GGD). De Schoolbegeleidingsdienst IJsselmeerpolders (SBDIJ) nam daarna zijn intrek in het gebouw, waarna Aves zich er in 2010 vestigde.

In het boek ‘Monument van een pioniersgeest’ vertellen de medewerkers van toen hun verhaal. Over dat gekke, ronde raampje, bijvoorbeeld, en de mysterieuze zware kluisdeur. Ook staan er sprankelende foto’s in van de ‘pioniers van de toekomst’; kinderen die nu op een van de Aves-scholen zitten.

            Vormgever Martijn van der Riet en schrijfster Eva Vriend maakten het boek. Het is te koop bij Boekhandel Marsman.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht