NIEUWS

Nieuws

Leraarschap vraagt levenskunst

URK – Ruim 300 leerkrachten van Aves, stichting voor primair onderwijs, brachten woensdagmiddag 1 april nu eens niet door op school maar in de Koningshof op Urk. De jaarlijkse bijeenkomst, ditmaal in het teken van Identiteit, droeg de titel ‘Leraarschap vraagt levenskunst’ en kreeg een feestelijk tintje vanwege het 5-jarig bestaan van Aves. Ter ere van deze gelegenheid was rabbijn Soetendorp als gastspreker uitgenodigd.

In zijn inspirerende inleiding verbond hij elementen uit zijn levensverhaal aan de situatie in de wereld maar ook aan de praktijk van de leerkracht in de klas. ‘Goed leraarschap, vertelde de rabbijn, is in staat zijn door eigen les- en levenservaring, nog onbekende talenten te ontdekken in kinderen en voorwaarden te scheppen om deze tot wasdom te brengen.

Levenskunst

Ondanks alles gelooft Soetendorp  in de goedheid van de mens en de komst van vrede en rechtvaardigheid maar daarvoor is samenwerking noodzakelijk. ‘Levenskunst is alle elementen van verdriet, frustratie, genegenheid tot je laten doordringen, lief te hebben en verrijkt te worden door de ander. Juist andere tradities verfrissen’, vertelt de 72-jarige rabbijn. ‘Straal je eigen geloof en overtuiging uit, wees authentiek, geef hoop, maar laat ook je worsteling zien. Dan is het klaslokaal nóg meer dan de kerk of de synagoge, de plaats waar het verschil wordt gemaakt’.

Verbinding

Het inhoudelijke gedeelte van de middag werd geleid door Ronald Naar, wijsgerig pedagoog en muzikant. Hij liet de zaal meerstemmig Afrikaanse teksten zingen en begeleidde deze zelf op gitaar. Naar maakte hoorbaar duidelijk dat mensen van diverse identiteiten met verschillende teksten, prachtig kunnen samenklinken. Hierin kwam één van de kernwaarden van Aves, ‘Verbindend’, goed tot zijn recht.

Veer

De Veer ging dit jaar naar de conciërges. Deze wisseltrofee wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of een groep personen die zich op één of andere bijzondere wijze inspannen voor de Stichting Aves. ‘De conciërges treden niet op de voorgrond maar zijn altijd overal nodig. De Haarlemmer olie van de scholen’, zo prees voorzitter Leo Breukel deze medewerkers. De prijs houdt ook een bedrag van 1000 euro in dat door de uitverkoren persoon aan een goed doel mag worden geschonken. Annette van der Peet, die de Veer in 2014 ontving, heeft haar cheque overhandigd aan de heer Dingeman Lievense van het Jeugdsportfonds. Dit fonds biedt kinderen de mogelijkheid te kunnen sporten.

Aves kan terugkijken op een inspirerende middag waar verschil in identiteit juist verbindt en verrijkt.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht