NIEUWS

Nieuws

Laatste Avesdag vol power en love

Jos Timmermans, lid van college van bestuur van Aves, stichting voor primair onderwijs, kon woensdagmiddag 6 juni veel onderwijspersoneel verwelkomen in ’t Voorhuys. Deze jaarlijkse ‘reünie’ stond in het teken van identiteit. Omdat het bijna zeker is dat Aves en SCPO, stichting voor christelijk primair onderwijs, per 1 januari 2019 bestuurlijk fuseren, zal dit de laatste Avesdag zijn. ‘Dat betekent dat er volgend jaar 180 mensen bijkomen. Als wij als bestuur dan bijna alle basisscholen van de polder en Kampen en Vollenhove willen aansturen en verbinden, ligt daar wel een opdracht voor ons. Identiteit staat daarin voor ons op nummer één’, meldde Timmermans. ‘Die onderlinge samenwerking, die de pioniers in de barakken al hebben laten zien, gaan we opnieuw opzoeken, dat past in dit gebied’.


Jitske Kramer
Op ludieke wijze liet antropologe, ondernemer en auteur Jitske Kramer, in haar lezing zien en horen wat samenwerken vraagt van alle partijen. ‘Hoe mensen culturen vormen en hoe culturen mensen vormen’. Jitske gaf een spoedcursus antropologie. ‘Wij vinden diversiteit heel leuk zolang het een variatie op onszelf is. Niks heeft betekenis van zichzelf, het verandert in de tijd’. Kramer hield een sprankelende uiteenzetting waarin zij de zaal in beweging kreeg. Zij noemde twee noodzakelijke krachten ‘Power’ en ‘Love’ die beide nodig zijn om verbindingen aan te gaan. ‘Samengaan is meer dan een plankje leegruimen voor de ander, het is de kamer opnieuw inrichten’.


Maatschappelijke partners
Goed geïnspireerd werden de onderwijsmensen vervolgens de samenleving van Emmeloord ingestuurd. Met een aantal gerichte opdrachten ging men de dialoog aan met ruim 20 maatschappelijke partners waarmee ook in de scholen wordt samengewerkt. Zo kon er een bezoek aan de moskee worden gebracht, of de bibliotheek, Carrefour of het rouwcentrum.
Na het dinerbuffet relativeerde cabaretier Kees van der Zwaard op respectvolle en kritische wijze de ervaringen van deze dag.


De Veer
Vast onderdeel van de Avesdag is de uitreiking van de Veer. Deze wisseltrofee wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of een groep personen die zich op een of andere bijzondere manier hebben ingespannen voor de Stichting Aves. De veer ging dit jaar naar een belangrijke groep, ’de Interne begeleiders’, zij hebben zich enorm ingezet voor de uitvoering van passend onderwijs. Ina Oosterhuis heeft bijzonder veel werk verricht voor Aves op dit gebied en zij mocht als gedreven aanvoerder en vertolker van het samenwerkingsverband, de veer in ontvangst nemen. De prijs van 1000 euro mag door de uitverkoren persoon aan een goed doel worden geschonken. Het bedrag van de Veer van 2017, toegekend aan de invallers, werd geschonken aan de spelotheek in Emmeloord.

Tot slot, bij wijze van toegift, zette de staf van Aves haar bestuurders, voorzitter Leo Breukel en Jos Timmermans, even volop in de schijnwerpers. Op deze laatste Avesdag werden zij, als belangrijke kartrekkers van ‘het merk Aves’, geridderd met een Avesspeldje. Marieke Rood zong hen toe, begeleid door Anouk Timmermans op vleugel en ondersteund door een luid meezingende volle zaal. Hier kwamen Power en Love in emotionele verbinding samen.

Terug naar het nieuwsoverzicht