NIEUWS

Nieuws

KINDEREN MAKEN KINDEREN BLIJ

Emmeloord: Als een volleerde presentator overhandigt kleuter Owen de cheques aan de vertegenwoordigers van de vijf uitgekozen goede doelen.                    

Het is maandagmiddag 18 januari en in het Aveskantoor aan de Jasmijnstraat is de tijd aangebroken om de opbrengst van een jaar lang sparen te verdelen.

In het teken van het Aves-lustrumjaar-2015 hebben de kinderen van de Avesscholen zich ingespannen om geld in te zamelen voor hun minder bedeelde leeftijdsgenootjes over de hele wereld. Ook stichting Van Leek heeft een bijdrage geleverd. Er zijn wereldwijd 5 goede doelen uitgekozen, veelal organisaties opgezet door oud-leerlingen of dorpsgenoten. Iedere school heeft op eigen wijze invulling gegeven aan deze actie. Er zijn sponsorlopen gehouden, verkoopmarkten georganiseerd en er is oud schoolmeubilair verkocht. Aves had voor deze gelegenheid alle kinderen een spaarpot van een wereldbol cadeau gedaan. Enthousiast riep een leerling voorzitter Leo Breukel toe, toen deze de school bezocht, dat hij ‘al 8 euro 50’ in zijn spaarpot had verzameld. In totaal is er een bedrag van 27.720,64 euro bijeengebracht. Hoe belangrijk is het dat kinderen leren dat niet iedereen op school het zo goed heeft als zij. En de net zesjarige Owen uit Marknesse mocht het uitreiken omdat hij, net als Aves, op 1-1-2010 geboren is.

Stichting Enjuba, 3.721,46 euro
Het onderwijs in Uganda is gratis. Maar dan zitten er wel 120 kinderen bij elkaar in één lokaal, vertelt Bert Hekkenberg. Zijn dochter Famke woont en werkt in Afrika en fungeert als contactpersoon. Het geld wordt volledig besteed aan onderwijsmiddelen, schooluniformen en schoenen. Het laatste bezoek was in juni 2015. Over twee weken komt Famke naar de polder.

 

Stichting HoPe, 8.243,20 euro
HoPe voert programma’s uit voor en met kansarme mensen in Peru. Het geld gaat naar het programma Ternura, vertelt Anja Eppingbroek. Ternura betekent tederheid, empathie. Dit programma staat voor een gezonde integrale ontwikkeling en bereikt zo’n 5000 kinderen van 0 tot 8 jaar. Eind april vindt het volgende bezoek plaats.

 

Stichting Help Onderwijs Papua, 4.758,31 euro
Deze stichting financiert, sinds 2011, een onderwijsechtpaar voor het maken van lesmethodes voor rekenen en lezen op het niveau van de Papoea’s. De gangbare Indonesische methodes zijn voor zowel de leerkrachten als de kinderen te moeilijk. De volgende stap van het echtpaar is een oriëntatie op leiderschapstrainingen. Dit vertellen Niels Volwerk en Jan van den Boogert.

 

H.E.L.P Malawi, 7.126,20 euro
Vanuit Dzoole-village kwam de vraag om de bibliotheek te vernieuwen en aan te vullen. Ook is er geld nodig voor het realiseren van kinderopvang en de aanschaf van een malarianet voor elk gezin. Door deze donatie kunnen deze 3 projecten in een keer worden gerealiseerd, vertellen Annemaria Murtas en Louise Swart. In maart gaan zij drie weken naar Malawi.

 

Stichting Project Pema 3.871,46 euro
Door een grensblokkade van Indië komen er in Nepal geen grondstoffen binnen en ook de hevige aardbeving in 2015 heeft veel mensen dakloos gemaakt. Er is veel geld geïnvesteerd in voedsel en in blik. Hiervan maken de bewoners een dak boven hun hoofd, vertelt Piet de Vries. Van de gift worden 10 kinderen volledig gesponsord zodat ze goed onderwijs kunnen volgen.


Terug naar het nieuwsoverzicht