NIEUWS

Nieuws

De Wending viert 40 jarig bestaan

BANT - Samenwerkingsschool De Wending in Bant bestaat veertig jaar. Dat was vrijdag reden voor een feest. Tegelijkertijd konden ouders nader kennismaken met de nieuwe directie.

 

Duo-directieleden Ella van Essen en Sandra van der Tempel vielen bij hun aantreden op 1 augustus met hun neus in de boter. Scheidend directeur Kees voor den Dag had het feestje nog mee voorbereid. Hij licht toe: ,,We wilden het jubileumfeest over de zomervakantie heen tillen, omdat je voor die tijd al zoveel andere activiteiten hebt. Bovendien startte de samenwerkingsschool in 1974 op 1 augustus’’.

 

 

Er werd niet uitgepakt met een reünie - ,,want die hadden we al eens gehad in combinatie met het 50-jarig jubileum van het dorp’’ - maar groep 8 van het vorig schooljaar en enkele andere belangstellende oud-leerlingen waren wel welkom bij de festiviteiten.

Het feest startte ’s morgens voor alle vijftig leerlingen van de school met het instuderen van circusacts onder leiding van circus Tadaa. Aan het eind van de schooldag zetten zij op het schoolplein een drie kwartier durend circusprogramma neer onder leiding van circusdirecteur Jesse uit de kleuterklas.

 

Vrouwen aan het roer

Het feest werd afgesloten met een barbecue bij het naastgelegen MFC. ,,Dat was voor ons meteen een mooie gelegenheid om met de ouders kennis te maken’’, aldus Van der Tempel en Van Essen, die al jaren samen een directiebaan hebben bij scholen van Aves. Naast De Wending geven ze samen leiding aan De Wissel in Luttelgeest en de Mariaschool in Tollebeek (tot augustus 2015). En dat is prima te combineren, vinden ze allebei. ,,We hebben elk ons eigen takenpakket en dat is voor alle drie scholen gelijk.’’

Voor den Dag is met ingang van dit schooljaar verbonden aan De Wissel als onder meer leerkracht en zorgcoördinator. Hij heeft 34 jaar bij De Wending gewerkt. Eerst als leerkracht en vijftien jaar geleden nam hij de directie over van Ab Hars.

 

Samenwerking

,,De Wending was één van de eerste samenwerkingsscholen in Nederland’’, weet hij. Vanuit de huidige optiek vooruitstrevend, maar destijds was er landelijk weinig aandacht voor het samengaan van de katholieke en openbare school in Bant. ,,Samenwerking was formeel nog niet nodig. Het kon hier ook alleen via een artikel in de gemeentewet. De school had daarom zijn eigen bestuur, waarin naast vier ouders een gemeenteraadslid zitting had.’’

Als betrokken directeur kijkt Voor den Dag er met plezier op terug. ,,Ouders waren nauw betrokken, er werd intensief vergaderd en met elkaar pasten we goed op de centen.’’ Daarnaast werd de identiteit van beide geledingen bewaakt. ,,Het was het streven om zowel vanuit katholieke als openbare hoek leerkrachten voor de klas te hebben. Dat is in die veertig jaar ook altijd gelukt.’’

Er is nu wel belangstelling voor de koers die De Wending veertig jaar geleden al inzette. ,,Sinds er een wettelijk kader is, wordt er ook vanuit de overheid gekeken hoe wij de samenwerking hier vorm hebben gegeven.’’ Maar waar bij nieuwe initiatieven behoud van identiteit weer meer aandacht krijgt, is De Wending al veel verder. ,,Wij zijn hier echt wel één’’, aldus de oud-directeur.

Terug naar het nieuwsoverzicht