NIEUWS

Nieuws

Aves ziet het ruim

EMMELOORD – Voorzien van een opgeladen tablet en smartphone trokken ruim 300 leerkrachten en personeelsleden, woensdag 24 mei , naar ’t Voorhuys voor de jaarlijkse Avesdag. Aves is de stichting voor primair onderwijs in de Noordoostpolder, Kampen en Vollenhove. Ditmaal stond de dag in het teken van Wetenschap en Techniek, een belangrijk onderwerp voor het onderwijs, dat op dit moment grote ontwikkeling doormaakt. In zijn inleiding confronteerde voorzitter Leo Breukel het publiek met de uitkomst van een door Aves uitgezette ‘phising male’, een nepmail waarin op slinkse wijze naar een wachtwoord wordt gevraagd. Dit in het kader van de wet op bescherming persoonsgegevens. Ruim twee-derde van de leerkrachten liet zich beetnemen.
Het middagprogramma bestond uit een ruim aanbod aan workshops, allemaal in het kader van ICT, wetenschap en techniek. Diverse Avesscholen presenteerden hun voortgang op dit terrein.

Na het buffet vertelde ruimtevaarder André Kuipers de Avesleden over de geschiedenis van de ruimtevaart en zijn eigen weg daarin. In rakettempo vertelde hij over zijn boeiende opleiding en ervaringen als astronaut, voorzien van prachtige foto’s en documentatie. Een les in verwondering over de schoonheid en kwetsbaarheid van onze planeet in de ruimte. In deze lezing kwam naar voren hoe techniek en wetenschap een verbindende factor is tussen vele vakken zoals aardrijkskunde, geschiedenis, natuur en ook sociale vaardigheden. Hoe doorzettingsvermogen en goede opleiding dromen kan verwezenlijken. ‘Het biedt alles wat kinderen nodig hebben’, aldus Kuipers.


De Veer ging dit jaar naar een belangrijke groep, ’de invallers’, vertegenwoordigd door Petra van Driel en Nicolette Wiersma. Deze wisseltrofee wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of een groep personen die zich op één of andere bijzondere manier hebben ingespannen voor de Stichting Aves. De prijs van 1000 euro mag door de uitverkoren persoon aan een goed doel worden geschonken. Het bedrag van de Veer van 2016, toegekend aan adviserend bestuurslid Herman Snelder, werd geschonken aan stichting ‘Papoeajeugd naar school’. Het bedrag wordt besteed aan financiering van de opleiding voor deze kinderen in Papoea Nieuw Guinea.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht