NIEUWS

Nieuws

Aves onderwijsdag inspireert velen

 URK – Driehonderd onderwijsmensen doodstil krijgen, dat lukte spreker Emiel van Doorn woensdag 25 april op de jaarlijkse Aves-dag in de Koningshof op Urk. Dit jaar stond de Aves-dag in het teken van leerkrachtgedrag.

Het thema, “Spiegeltje, spiegeltje,’ daagde leerkrachten uit om eens kritisch naar het eigen handelen te kijken. ‘Wij, leerkrachten, zijn na de ouders de belangrijkste en veiligste leerbron die er is voor een kind, wij leggen de basis voor de verdere ontwikkeling’. Daarom benadrukte opleider en adviseur van Doorn het belang van een goede leerkrachtleerling relatie. ‘Het maakt niet uit of kinderen over gemiddelde of beperkte leermogelijkheden beschikken; zij ontwikkelen zich het beste bij een opvoedkundige aanpak die hen vanuit liefde en betrokkenheid uitdaagt’. Van Doorn vertelde over zijn eigen ervaringen. Als dyslectisch kind werd hij op een internaat geplaatst waar er tot ver na schooltijd aan zijn beperkingen werd gewerkt. ‘Als je niet voor iemands kwaliteiten gaat, moet je van zijn gebreken afblijven’, is het motto van van Doorn. ‘Iemands gebreken zíjn vaak zijn kwaliteiten’.

Na de boeiende lezing volgden er drie workshoprondes. De leerkrachten konden een keuze maken uit negen verschillende onderdelen. 

 

De Veer

Vast onderdeel van de Aves-dag is de uitreiking van de Veer, een wisseltrofee voor medewerkers die zich bijzonder inspannen. ‘Dit jaar gaat de Veer niet naar iemand in het onderwijs maar naar twee personen vlak daarbuiten’, verduidelijkte Leo Breukel, voorzitter van Aves. ‘De school is niets zonder meewerkende ouders. Ouders die soms gewoon blijven helpen nadat de kinderen al van school zijn’. De Veer werd daarom uitgereikt aan mevrouw Wil Mulder van de Zevensprong in Emmeloord voor haar jarenlange trouwe hulp als administratieve kracht en aan mevrouw Annie Voost die al meer dan 40 jaar op woensdag en vrijdag de Lichtwachter in Kraggenburg schoonmaakt.

 

Groep negen

De dag werd afgesloten met een sprankelend optreden van ‘Groep negen’, een toneelgroep bestaande uit leerkrachten en ouders van de Zevensprong uit Emmeloord. Zij speelden een op maat geschreven voorstelling waarin enkele ‘afgebrande’ leerkrachten in Spanje aan ‘hun doelen gingen werken’. In het optreden werden enkele bekende Avesmensen op de hak genomen. Actuele uitspraken uit de lezing en de workshops werden vakkundig in de voorstelling verwerkt. Aves kan oprecht in de spiegel kijken en trots zijn op zoveel talent.

                                                                                         Truus Vegterlo

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht