NIEUWS

Nieuws

Aves geeft kleur aan identiteit

 MARKNESSE – Niet elke leerkracht is creatief maar zet je een groep leerkrachten bij elkaar dan sprankelt het van de creativiteit. Woensdagmiddag 13 april hield de stichting Aves haar tweede personeelsdag in Chez André in Marknesse.

 Aves is in januari 2010 opgericht uit een bestuurlijke fusie tussen openbaar, katholiek, oecumenisch en samenwerkend basisonderwijs en bestaat uit 28 scholen in de Noordoostpolder en omstreken. Het ene jaar staat de Aves-dag in het teken van onderwijs, het andere jaar in het teken van identiteit. Ruim 300 onderwijsmensen kregen deze middag de opdracht om de identiteit, de eigenheid van ieders school, in een kunstwerk  uit te beelden. ‘Als je met je team hebt bepaald wie je bent als school, wie je wilt zijn en wat je bronnen zijn, dan kan ieder teamlid het verhaal van de school vertellen. Ouders horen een eenduidig verhaal en het bepaalt hoe je over kinderen denkt en hoe je het onderwijs vorm geeft’. Dit waren de openingswoorden van bovenschools manager Herman Snelder. Op alle scholen was van te voren al over de uitvoering van het kunstwerk nagedacht. Ook konden de teams een beroep doen op de kennis en vaardigheden van enkele kunstenaars en de expertise van de eigen identiteitsbegeleiders. Beladen met tassen vol materiaal togen de leerkrachten deze middag naar de discotheek.

 

 

 Ruim tweeënhalf uur werd er getimmerd, gezaagd, geverfd,  getekend en gemusiceerd. Wanneer de kunstwerken hun definitieve plaats in de eigen school hebben gekregen, wordt er een foto van gemaakt. Deze foto’s, van in totaal 30 kunstwerken, worden, met de daarbij behorende

beschrijving van de identiteit, in boekvorm uitgegeven. Er heerste een prettige gemoedelijke werksfeer in Chez André waarin veel leerkrachten elkaar afwisselden zodat er ook nog tijd voor ontmoeting was. De kunstwerken zijn zowel uiterlijk als inhoudelijk van hoog niveau, concludeerde voorzitter Leo Breukel aan het eind van de middag. De dag werd afgesloten met een warm buffet en voortgezet in theater Ogterop in Meppel waar een voorstelling over identiteit werd bezocht.

 

Artikel in het VOO blad de School!

Terug naar het nieuwsoverzicht